Mic tratat despre preferințe

Un om bogat(cu mulți bani) și cu mine(fără mulți bani) avem aceleași preferințe. Aici, ne asemănăm. El le are în casă, eu le am în… albume. Aici, ne deosebim. Arhitectura preferinței este simplă și paradoxală: o „suprastructură” cu sau fără… „infrastructură„. Un fel de arhitectură a calculatoarelor: unitate centrală cu și fără periferice.

(…)

Există un fel de ”Sistem Generalizat de Preferințe (SGP)”…  Și eu, și omul bogat suntem membri. Acest sistem îi permite bogatului să mă lase ca să-i văd preferințele, contra achitării unui bilet de intrare, la un preț modic… Cu o condiție: fără fotografiere!

(…)

Nici nu-i nevoie… Am albumele mele.

(…)

Precizare.

Sinonime pentru preferință:  alegere,  întâietate, opţiune,  predilecţie, precădere

Constatare:

Variantele de mai sus ne sunt comune. Și omului bogat, și mie. Cu deosebirea enunțată. Dar… Modul de utilizare a sinonimelor pentru preferință poate schimba ierarhia socială.

Și o face…

Mulți oameni bogați(cu mulți bani) încep să plătească bilete de intrare… Au început să cumpere și albume. Cu preferințele mele. Sau ale tale. Cu lucrările mele. Sau ale tale. Începe ”Sistemul Generalizat de Preferințe” să facă victime… La orizont apar preferințele față de… remușcări. Ca forme etice. Etica /2/reglează” ierarhiile.

Final.

În acord cu Einstein, aș putea spune că fără o cultură etică a preferințelor, ”omenirea nu cunoaște izbăvire”/1/.

––––––

/1/ Albert Einstein –”Necesitatea unei culturi etice

/2/ Știință care se ocupă cu studiul teoretic al valorilor și al condiției umane, din perspectiva principiilor morale, și cu rolul acestora în viața socială. (”Micul dicționar academic”, ediția a II-a, 2010)