Mic tratat despre rutină


Un joc are, în general, puține reguli… Totuși, par a fi o… diversitate.

(…)

Ai  încercat, vreodată, să schimbi regulile știute ale vreunui joc?  Dacă răspunsul este afirmativ, poți să constați că diversitatea se menține, dar jocul nu mai place multor jucători…

(…)

De ce?

(…)

Pentru că rutina educațională ne-a „învățat” să credem că anumite acțiuni trebuie să se desfășoare numai după reguli… moștenite. Astfel, rutina creează… rutină.

(…)

E limpede.

(…)

Regulile se eternizează. Regulile, da! Noi, nu! Rutina relativizează adevărul și umbrește străluciri…

(…)

Găsești vreo magie în rutina zilnică? Nici dacă înțelegi –strict- prin magie vrăjitorie, nu găsești… Rutina stabilește… limitele vieții.

(…)

Pentru cei mai mulți dintre noi, fiecare zi este o suită de gesturi mecanice care nu mai produc nicio plăcere. Le facem instinctiv, uitând să ne bucurăm de ele. Este adevărat, dar nu-i musai să ne bucurăm. Este o parte necesară a existenței. Mai bine, pentru așa ceva, ar trebui să mulțumim lui Dumnezeu. Ca pentru toate, de altfel. Păi, se bucură cineva că respiră, non-stop? Nu.

(…)

Rutina ucide visuri.

(…)

Până și dragostea are rutina ei. Nu-s competent să spun, dacă-i bine sau rău… (Unii psihologi consideră că rutina zilnică poate deveni o dovadă de dragoste, atunci când include ritualuri simple, dar importante, cum ar fi: micul-dejun împreuna; un sărut înainte de a pleca la muncă; un telefon sau un mesaj de dragoste în timpul pauzei de masă… Rutina consolidează relațiile în familie.)

(…)

Mersul la serviciu este o rutină, dar ce faci acolo s-ar putea să nu fie… Depinde. De tine sau de alții.

(…)

Căsătoria este rutină. Rutina de a fi ”legitim”… Iubirea, nu-i. Iubirea n-are reguli, n-ai ce să respecți: este sau nu este!

(…)

Rutina este și bună. Ca să te informezi. E ”alma mater” / ”nourishing mother”/ ”mama hrănitoare” a spiritului…

(…)

Sfat.

Fiţi un adept al experimentelor. Eliminaţi rutina. Cunoaşteţi restaurante noi, cărţi noi, teatre noi, prieteni noi; mergeţi în fiecare zi pe un alt drum la serviciu, schimbaţi-vă destinaţia de concediu în fiecare an, faceţi ceva nou şi diferit în acest sfârşit de săptămână.” /1/ Adică, diversitate, arome, alegere și… asumare.

–––––

/1/ David Joseph Schwartz – ”THE MAGIC OF THINKING BIG” Copyright © 1959, 1965 by Prentice-Hall, Inc. First FIRESIDE EDITION, 1987, Published by Simon & Schuster, Inc.