Mic tratat de logică hazlie

***
”Nu lua viața nimănui, pentru că nu i-ai dat-o tu!” Așa știe creștinul… Și nu numai! Unii consideră exprimarea ilogică, falsă. Argumentează cu logica hazlie a unor acțiuni: frizerul îți taie părul pe care nu ți l-a dat el; stomatologul îți scoate măseaua pe care nu ți-a dat-o el… Invers, folosind acest raționament, ar rezulta că ți se poate lua viața de către cineva, chiar dacă nu ți-a dat-o el! Mai ales, când nu există intenție directă… Se demonstrează, astfel, artificialitatea științelor juridice. În acest păcat intră toate științele conceptuale…
(…)
Cum se poate judeca, de către oameni, un furt de viață?
(…)
Omul este condus de sentimente… Judecătorul-om poate să-și folosească logica dreptei judecăți, alipind gândirii un sentiment puternic, sentiment capabil să cântărească intensitatea unor porniri… Sentimentul puternic trebuie să fie în fața pasivității gândirii, s-o scoată din inactivitate și să decidă: viața este dată de o forță divină, iar furtul de vieți este interzis omului… Furtul de viață nu este acțiune cu intenție directă sau indirectă, este o acțiune diavolească… Judecătorul-Om nu poate lua o viață plină de acțiune diavolească, nu poate fi Dumnezeu, dar el trebuie s-o izoleze de alte vieți… Triumful adevărului reduce erorile… Și, pentru că adevărul este direct sau indirect, omul n-are voie să fure vieți!
(…)
La fel și pentru un medic. Dacă îi stă în putință, trebuie să trateze omul bolnav, chiar dacă acesta este un infractor, un inamic pe timp de război sau un… ”nimeni”. Nu se poate eschiva, folosind logica hazlie…
(…)
La fel pentru toți oamenii. Ocrotind viața altora, dai viață…
(…)
”Conduita morală nu înseamnă pur şi simplu exigenţa de a renunţa anume la plăcerile vieţii, ci mai degrabă interesul plin de solicitudine pe care-l depune cineva ca să făurească o soartă mai bună pentru toţi oamenii.” (Albert Einstein)
(…)
Judecătorul-Om nu trebuie să folosească logica hazlie. El trebuie să judece drept, pentru ca lumea să știe pe cine trebuie să ierte.
(…)
Medicul-Om nu trebuie să folosească logica hazlie. El tratează boli, convingându-i pe ceilalți să fie responsabili de sănătatea lor.
(…)
Oameni trebuie să re-inventeze viața, nu s-o fure pe a altora… Destinul nu prinde formă, în momentul în care folosești logica hazlie… Cu Destinul nu-i de glumit..p.
(…)
Nu uita!
***
Viața este dată de o forță divină, iar furtul de vieți este interzis omului… Furtul de viață nu este acțiune cu intenție directă sau indirectă, este o acțiune diavolească… ”Viața este doar șansa de a crește un suflet.” (Arthur Powell Davies)
***