Mic tratat despre libertatea de creație aristică

Nietzsche l-a considerat pe  Dostoievski ca fiind singurul psiholog de la care a avut de învățat…  Lui Dostoievski  i-a părut rău că a înțeles aceasta și și-a exprimat regretul că Friedrich , după ce-a scris poemul simfonic „Ermanarich” (scris pentru patru mâini),  nu l-a finalizat  într-o simfonie sau chiar într-o operă… Înainte de toate,  ar fi fost  mai bun ca muzician…

(…)

Totuși, cred c-ar fi fost destul de interesant ca un inginer (Dostoievski) să aibă de învățat filosofie de la un filolog (Nietzsche), iar filologul să invete psihologie de la un inginer… Doar că,  i-a despărțit o revelație din  planul spiritual (creștinismul ortodox al lui Dostoievski și ”dezbrăcarea de dumnezei ” a lui Nietzsche),  unindu-i, în schimb,  un model biopsihosocial (corelația dintre  influența factorilor sociali, minte și organism).

(…)

M-am  gândind la cei doi (Dostoievski și Nietzsche ), ca să-mi  lămuresc ce ar putea fi/ce este libertatea de creație artistică. Și ca să fiu de acord că aceasta este o părticică din întregul libertăţii de gândire şi exprimare… Sau, cum susține M.R. Paraschivescu : „Libertatea de a crea artistic nefiind altceva, atâta vreme cât arta este viaţă, decât un sector din dreptul de a trăi, a gândi şi a produce liber„.

(…)

Fiecare fiinţă simte nevoia de a crea, dar adevărata creaţie face apel la unele elemente de natură spirituală.”, ne spune Omraam Mikhael Aivanhov./1/ Libertatea creației artistice este cenzurată de ”unele elemente de natură spiruituală” (Dostoievski) sau… nu este (Nietzsche).

(…)

Observație.

Și problemele etice sunt de… natură spirituală.

Orice problemă etică de natură spirituală trebuie rezolvată cu post şi rugăciune şi nicidecum tolerată. Păcatul nu poate fi tolerat căci aduce moartea fizică şi eternă.”/2/

(…)

Creația artistică ne arată că suntem diferiți: gândim diferit, ne mințim diferit,  luăm decizii în mod diferit, acționăm diferit, avem curaj diferit, murim… diferit.

Libertatea spirituală are numai plural: libertăți spirituale (diferite).

––––––-

/1/ Omraam Mikhael Aivanhov -”Creaţie artistică şi creaţie spirituală” (Ed. Prosveta, 2014)

/2/ Alexei Cretu – ”Homosexualitatea – o problemă etică de natură spirituală.”   (https://alexeicretu.wordpress.com)