Mic tratat despre nazism

Nazism? O stagnare a ideilor (ca și comunismul) și (în plus!) o neînțelegere a cântecului popular german ”Die Gedanken sind frei”/”Gândurile sunt libere”… Naziștii n-au reușit să răspundă întrebării: ”Wer kann sie erraten?” /”Cine poate ghici?”… Nu și-au imaginat prea bine Iadul, n-au ghicit că, în afară de gânduri, și Cerul e liber… I-a silit pe oameni să gândească (uneori, cu disperare!) la Cer.
(…)
Nazismul i-a considerat pe evrei ne-oameni, încercând să-și apere ne-oamenii lui… Da! Nazismul a fost încercarea creării unei ne-omeniri, prin slăbirea (nu întărirea!) imunității spiritului germanic… A fost ”vaccinul” care a conținut versiuni vii, ne-atenuate ale unui agent patogen: ”Herrenvolk” /1/!
(…)
Paradoxal, nazismul era să provoace germanilor o sinucidere în masă. Naziștii uitaseră că unul din motivele pentru care a fost lăsată Biblia omenirii a fost acela de a ne pune în contact direct cu modul de gândire al lui Dumnezeu. Uitaseră să fie creștini. Libertatea gândurilor au interpretat-o… inuman.
(…)
Dar…
(…)
Să avem în noi ”gândul acela care era și în Christos Iisus”! ( Filipeni 2, 5 )
(…)
”De mortuis nihil nisi bene”… / ”Despre morți numai de bine…” Să sperăm că nazismul e mort…
(…)
Și să fredonăm:
”Drum will ich auf immer
den Sorgen entsagen und will mich auch nimmer
mit Grillen mehr plagen.
Man kann ja im Herzen stets lachen und scherzen
und denken dabei: die Gedanken sind frei.” /2/
_____________________

/1/ ”Herrenvolk” / „Rasă maestră”, a fost folosit în secolul al XIX-lea, pentru a justifica colonialismul prin superioritatea rasială a europenilor…
/2/ adaptare personală din limba germană a ultimelor versuri din cântecul popular german ”Gândurile sunt libere”(Volkslied (politisches Lied?), ca. 1790 bearbeitet von Hoffmann von Fallersleben, 1841):

” Renunț la regrete pentru totdeauna
Ideile fixe* , grijile și durerile nu mă vor putea atinge
Pentru că, în inima mea, pot râde și glumi pururea
Iar crezul meu va rămâne același: gândurile sunt libere!”

/…/
* Grillen im Kopf haben bedeutet: wunderliche / verrückte / sonderbare / ungewöhnliche Einfälle haben; fixe Ideen haben usw.