Mic tratat despre ”abilități”

***
Nu toate nașterile aduc fericire. Mama n-a apucat să mă vadă cum cresc… Dar, mi-am transformat necazul în avantaj, niciodată n-am avut complexul lui Oedip! M-am aflat printre cei care nu l-au înțeles pe Freud. Deși, am citit și-am recitit „Zur Psychologie des Sexuallebens”… Am considerat că domnul Freud a vrut să mă insulte… Scria, acolo, că a avea complexul de care vorbeam e ceva normal, dacă nu-l oprești din evoluție… Adică, nene Freud, eu care nu l-am avut, am fost/sunt anormal? De ciudă, mi-am pus în cap să-l distrug pe Freud… Cu argumente!
(…)
Da!
(…)
După studii aprofundate de genetică, după analize complexe de ADN, am reușit să demonstrez că Oedip n-a fost tatăl fratelui său mai mic.
(…)
Na! I-am ”tras-o” lui Freud!
(…)
Ce-am făcut?! Ei! Despre activitatea asta o să scriu mai târziu. Deși, e un moment prielnic…
(…)
Oricum, Freud s-a înșelat considerându-l pe Oedip un mare antreprenor, chiar dacă acesta și-a construit… ”Complex”. Cred că l-a derutat abilitatea lui Oedip în a-și alege nișa…
***
Întrebare: – De ce a traversat puiul, singur, autostrada?
Freud: – Faptul că te preocupă, de ce puiul a traversat singur autostrada, scoate în evidență nesiguranța ta sexuală. Ai ”Oedip avicol”!
***
I-aș mai spune lui nenea Freud vreo două… El a constatat că instinctele vieții nu sunt suficiente pentru a explica modul în care ne comportăm. A și motivat de ce, dar simpla existență a unor forțe autodistructive cauzate de instinctului morții (Thanatos), nu-i suficient. Mulți, după ce mor, vor să devină… îngeri.
(…)
Dar…
(…)
Îngerii n-au instincte şi nevoi, pentru că nu au trup… Știu: mulţi vor să fie îngeri! Nu acceptă, însă, destruparea! Cred că-i bine-n Rai, dar, n-ar fi rău să-şi ia şi trupul acolo şi, dacă se poate, să ajungă cât mai târziu… (Oare, Patriarhul când vrea?) Nimeni nu folosește urarea: ”Trăiește mai repede!” (…) Mai este un inconvenient: în acel no man’s land, nu se comunică prin the body language… Ce-i de făcut? Acolo eşti nobody… Brusc, Raiul începe să nu mai fie atrăgător… Adrenalina-i în altă parte! Acolo, prin mișcări adăugate, îți poți etala ”acoperișurile”… Pfui! Vade retro satana! Numquam suade mihi vana!
(…)
A fost o completare… Ca să zâmbească părintele Savatie Bastovoi… /1/
___________________________________
/1/ Savatie Bastovoi – ”Între Freud și Hristos”

„Impresia mea este cã Freud nu este un simplu fiziolog experimentalist, ci emblema unei campanii care a avut drept scop înfruntarea mostenirii crestine. Întîmplãtor sau nu, Freud îsi lanseazã teoriile sale «revolutionare» cam în aceeasi perioadã cînd apar primele gesturi avangardiste în artã si literaturã în persoana unor autori precum Kazimir Malevici în Rusia sau Tristan Tzara (Samuel Rosenstock) în România si Franta. Avangardismul este un curent prin excelentã anticrestin, spulberînd în mod programat traditia iconicã si evanghelicã a popoarelor vizate.”
….