Mic tratat despre banal

 

***

Mulți oameni deștepți întâlnesc reale obstacole în situațiile… banale. Banalul blochează.

(…)

Observ o neobișnuită dorință a omului deștept de a se întâlni cu originalitatea… Poate fi un paradox aici: oamenii deștepți au devenit deștepți prin… copiere. La început, copiază modele… deștepte. Inițial, copierea a fost un snobism… Snobismul a devenit un mod de viață asigurător de confort spiritual; s-a stabilizat în individul care acumulase, în timp, consistență civilizatoare… Devenit din snob om deștept, acesta va constata, apoi, că snobismul este ceva… banal. Își dorește confortul spiritual care nu poate fi oferit decât de… originalitate.

(…)

Detașându-se de banalul omniprezent, omul deștept are frecvente crize de… blocaj. Soluția ieșirii din blocaj ar fi: banalul să fie acceptat! Uneori, snobismul rezidual și clișeele culturale nu permit… Sunt teribile crimele culturale, când usturoiul, senatorul legumelor, îi va spune banalei cepe: ”Miroși urât!”

(…)

Banalul poate fi tratat… cu umor. Când ți se va părea banală căsătoria, vei concluziona că n-ai pierdut mare lucru: un singur ”ne” de la ”necăsătorit”/”necăsătorită”!

(…)

Banalul nu-i vinovat că-i banal… De vină-i lipsa simțului umorului din om… Se spune că-i invers proporțională cu gradul lui de inteligență…

(…)

Dacă nu tratezi banalul cu umor, la bătrâneţe, dosarul medical va fi mai mare decât dosarul de cadre…

***

Soluție.

Lumea este o cantitate variabilă de indivizi care au simțul umorului sau care nu-l au. Important este ca, întotdeauna, suma indivizilor care au acest simț să depăşescă pe cea a celor care nu-l au, altfel lumea ar dispărea…

***