Mic tratat despre ”a fi un nimeni”

(…)
Ce se poate înțelege, prin ”eu voi fi nimeni”?
(…)
Ce voi fi?
(…)
Primordial este un viitor corect și de calitate, nu prezentul frustrant și, cu atât mai puțin, trecutul… Călătoria prin viață se face mai ușor fără… rucsacul cu probleme. Numărul anilor trăiți este direct proporțional cu egoismul milostiv enunțat prin: milă mi-e de mine!
(…)
Urci sau cobori pe scara vieții? Nu știu, încă! Știu că, oricum ai mărșălui, la capăt te așteaptă un marș funebru… N-ar fi rău să știu… Ca să nu fiu ”aparent-adult” sau ”aparent-copil”… Un fel de Benjamin Button din povestea lui F. Scott Fitzgerald. Poate vreau să-mi fie clar… Adică, să fiu ”fie-fie”, nu ”și-și”…
(…)
Apropo de Benjamin… L-am văzut ieri pe scările gării din Veneția. Trăgea cu urechea la o discuție aprinsă dintre Emma Bovary, Anna Karenina și Lizzy Bennet. Lizzy încerca să le calmeze… N-a reușit! Anna i s-a aruncat sub roți trenului care intra-n gară… Emma a făcut un salt în ”Gran Canale”… Benjamin înmărmurise! Brusc, nu mai era nici tânăr, nici bătrân! Lizzy se îndrepta, agale, spre Palatul Dogilor…. La o cafenea din Piața San Marco, Gustave, Lev și Jane îl așteptau pe Scott… În lagună continua să înoate Emma… Lizzy Șușotea cu Darcy… Benjamin scâncea pe scări… La difuzoarele gării se auzea un marș funebru….
(…)
Mda! Pe scara vieții, indiferent în ce sens mergi (înoți), cobori… Da! Știu… Viața este acel ”the curious case” prin care mărșăluiești cu ”mândrie și prejudecată”, imaginându-te pe ”la più bella strada del mondo”, fără să simți transformarea marșului lui Radetzky în lugubrul marș al lui Chopin… Adică, încet-încet, vei fi… nimeni.
(…)
Dar…
(…)
Viața are un secret. Secretul vieții este o anume ”indolență” liniștitoare care îți va permite să scrii ceva în ”cartea” ei… Nu trebuie să te frămânți, că nu vei mai fi ”cineva”… Scrie-ți, în continuare, viața! Nu e cazul, să te consideri ”un scriitor” violat de ne-citire! Important este ca tu să ai ce citi, când vrei să te liniștești… Altfel, vei fi ”nimeni”… mai devreme. Oricum, nimeni nu-i perfect. Așa cum ești și tu. Dar… ”Famam multi curant pauci conscienciam…”/”Mulți se îngrijesc de faimă, puțini de conștiință…” De multe ori, când conștientizezi că ești ”un nimeni”, a sosit momentul să-nveți mai multe despre tine și să te privești… la rece. A fi ”un nimeni” este o sumă de astfel de momente, până-n la ”acel nimeni final”… Când vrei să fii cineva, îți pui o mască. Un ”nimeni” este omul fără mască.
(…)
Did you know that „person” comes from the latin word ”persona” which means ”mask”?/1/ / Știai că, „persoană” vine din latinescul „persona” care înseamnă „mască”?

***
/1/ Bishop, Paul – ”Analytical Psychology and German Classical Aesthetics: Goethe, Schiller, and Jung, Volume 1: The Development of the Personality”