Mic tratat de politologie (I)

***
Politica este o activitate coordonată a membrilor unei comunități pentru susținerea și atingerea unor obiective scufundate în interese… De aceea, politică fac mârșavii, ticăloșii (adică spurcații), deci politica este… erezie. Practicanții (politicienii) sunt eretici, iar doctrinele politice sunt… eterodoxe. Pares cum paribus facillime congregantur[1] Substantivele sau adjectivele ”eretic” și ”politica” au un numitor comun: valoarea peiorativă accentuată!
(…)
”Politica. Un conflict de interese, deghizat în lupta dintre principii. Conducerea treburilor publice în interesul personal.” (Ambrose Bierce) Este o chestiune de noroc.
(…)
Acțiunile politice exprimă ansamblul comportamentelor eretice. O altă descriere a acțiunilor politice stârnește zâmbete ironice…
(…)
Politologia este știința teoretică fundamentală cu menire în a elabora concepte care să exprime esența și complexitatea… nimicului, căutând o identitate pe care n-o poate găsi, pentru că… nu este! Oricum, categoriile de sistem politic, relații politice, instituții politice, conștiință politică, acțiune politică etc. sunt… categorisiri agnostice permanente. Astfel, un creștin nu-i poate spune politicii că-i rău necesar… Mai mult, credința creștină ne învață: ”Nu te împrieteni cu ereticii, nu mânca și nu bea cu ei, nu te lăsa însoțit de ei pe drum, nu intra nici în casa, nici în adunarea lor.”[2]
(…)
Parafrazându-l pe Carl Gustav Jung[3], politica este ”un produs al abisului inconștient al eului”, iar despre politician: ”arată-mi un politician sănătos și ți-l voi vindeca!”
(…)
Despre istoria politicii, aș spune că-i o istorie a eșecului… Este succes fără obținere, victorie fără câștig moral și realizare fără luptă.
(…)
Politicianul.
Politicianul o să fie mereu mai insistent decât diavolul, chiar dacă are, ca și acesta, un target nelimitat…
(…)
Din punct de vedere uman, politica este o iluzie pe care mulți ar n-ar trebui s-o aibă, iar creștinii, privind-o din exterior, ar trebui să-și facă semnul crucii, murmurând, de câteva ori pe zi, până la imunizare:
”Vade retro satana
Numquam suade mihi vana
Sunt mala quae libas
Ipse venena bibas.”[4]
***
Sfat.
Nu se poate fără politicieni, dar cine fuge de ei, fuge spre Dumnezeu! Altfel, „un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători, nu este victimă, ci complice”.(George Orwell)
____________________________________________________________

[1] (lat.) ”Cei ce se aseamănă se adună extrem de ușor.”- Cicerone, De Senectute, III
[2] ”1000 de întrebări și răspunsuri despre viața duhovnicească” – Editura Egumenția
[3] Carl Gustav Jung (1875 – 1961): medic, psiholog și psihiatru elvețian, fondatorul psihologiei analitice
[4] (lat.)
”Dă-te înapoi, Satan
Nu mă ispiti cu lucruri deșarte
Ceea ce-mi oferi este rău
Îți bei singur otrava.”