Mic tratat despre buricul pământului

***
E clar! Lumea-i foarte nebună. Sau eu mi-s foarte nebun…
(…)
Zic unii că-i chimie. Eu zic că-i spirit…
(…)
Să-ţi spun, cum suntem noi? Suntem pe culmea tuturor celor bune şi celor rele care plutesc în energiile noastre Facem războaie sau naștem naţiuni… Împarțim umanitate sau ură… Predicăm morala, practicăm ipocrizia.
(…)
Eu?
(…)
Sunt un ipocrit cu cele mai bune intenții… Sunt un visător cu mare speranță. Sunt o minte predispusă la tristeţe…
(…)
Tu?
(…)
Eu, uneori, sunt chiar tu. Dușmanul tău, prietenul tău…
(…)
Tot eu.
(…)
Sunt o culme a stării mele de spirit. Sunt o culme a acestei lumi rele… Sunt nebun în mod ciudat. Sunt nebun în mod furios. Sunt nebun pentru credinţa-n pacea mondială… Sunt nebun pentru credinţa-n propria-mi pace. Ș-apoi, ”atunci când te afli printre nebuni, devii și tu nebun, ba mai mult, găsești că nebunia asta are puțin farmec (Henryk Sienkiewicz – Quo vadis)”.
(…)
Noi?
(…)
Credem că niciodată n-am avut trecut. Niciodată nu vom avea viitor…
(…)
Constatare universală.
(…)
Nebunia trecută mi-e nebunie viitoare… Sunt nebunul fără sens care-şi caută pacea-n nebunie… Ca voi… Ca lumea.
(…)
Tu, de ce lupţi? Hei! Pentru ce?
(…)
Nu vei ştii…
(…)
Pace ţie!
(…)
E clar?
(…)
Ah! Daaa! Şi mie!
(…)
Într-un final.
(…)
Aceasta este o „traducere” a vorbelor auzite prin gardul anumitor „curţi”… Acesta este un poem. Orice asemănare cu realitatea este o simplă… asemănare.
***
Sfatul medicului.
Nu citiți aceste versuri în prezența pisicilor. Versurile sunt prea dulci. Pisicile vor face diabet.
***
Mai bine citiți-le un rezumat –în versuri– al celor spuse…
(…)
Sparg ceaţa cu tălpi sângerânde
Mă duc ades spre niciunde …
Să ard cu tine Soare-n braţe
Mult sânge scurgă-se în astre.
Şi, în etericul zbor negru,
Fă Doamne, sângele celebru!

Iubire – spun unii –
Artă
Misandră
Scurge
Sânge-n
Clepsidra
De nepătruns a Urii.

♥ – Cât sânge e-n canalizarea oraşului ?
I-am pus întrebarea naşului.
El, ca părinte spiritual,
Ştie ce este-n canal…
♥ – Nu-i mult, pe cât ai crede fine,
O parte, importantă, e pe… şine !
Ar vrea să-mi spună mai exact…
Dar, e la al treilea preinfarct !”

(D&D – ”Sânge pentru o zi”)

(…)
Vezi! Pisicile au înțeles. Lor le place sângele. Și cum lumea-i plină de șoareci…
(…)
Atenție, pisicilor!
(…)
Un grup de cercetători de la Universitatea Osaka a modificat genetic şoareci, astfel încât rozătoarele să poată cânta precum păsările… Ne informează agenția Kyodo! Nu m-ar mira ca șoarecii să miaune…
(…)
Mă liniștesc încet-încet… Pisicile ”iubesc”, în egală măsură, şoarecii şi păsările… Pe ele invenţia nu le afectează, deci nici lanţul trofic nu va avea de suferit… Așa că… Aşteptăm, cu nerăbdare, noile cd-uri !
(…)
E groaznic ce-am spus? Te-am traumatizat?
(…)
Oh! Te pot trata, ca un bun terapeut! Trec pe terapie… Uite… Ascultă-mă!
(…)
Fie pâinea cât de rea, tot ţi-o fură cineva! Nu fii trist! Sufletul nu se naşte din pâine, deci nu poate să moară de lipsa ei… N-ai adus cu tine în lume mare lucru, atunci, ce crezi că ai pierdut? O bucată de pâine… Să vezi când o să-ţi fure cineva sufletul… (…) Speră! N-ai ce mânca acum, de unde ştii că în secunda următoare nu vei deveni milionar? Ştii? Nu ştii! N-ai constatat că tot ce nu crezi că e posibil, adesea se întâmplă? N-ai constatat? De ce uiţi, măi omule, că tu ce crezi că e moarte, în realitate este viaţă! De ce? Măi Toma, măi! Ia, du-te tu şi plimbă-te! Fă paşi spre linişte! Fă! Gândeşte! Lasă bucata de pâine! Nu este un pretext ca să fii trist… Fii vesel! Adaugă anilor veselie! Un om îmbătrâneşte când grijile iau locul visurilor… Visează cozonac! Lasă hoţului bucata de pâine! Și tembelilor războaiele! Bucură-te că poţi visa! Imaginează-te altfel şi… râzi! Matusalem era vesel că la 969 de ani arăta de 365… Poţi să-ţi imaginezi că Matusalem la 2969 (sigur trăieşte şi acum!) arăta de 514… iar tu eşti cu mult mai tânăr…. Şi râzi… Şi râzi… Ca un sugar! Ha! Ha! Ha! Cum? Ți-e foame?! Ai ghinion! Ha! Ha! Ha!
(…)
Pfui! Și mie, mi-e! Ah! Ah! Ah!
(…)
Să nu uiți!
(…)
Cei care se cred Buricul Pământului, uită cum au apărut şi că… o să dispară! Uită că viaţa este o boală cu transmitere sexuală şi cu o rată a mortalităţii maximă… Sunt necăjiţii Universului! Nu-şi dau seama de boala lor… Degeaba vor sânge de Om… Până atunci, va fi criză și voi ține cont de sfatul bunicului…
(…)
Este criză. Mi-a spus bunicul că după criză urmează războiul. Şi, dacă tot va începe războiul, ar fi bine că să-mi cumpăr, din timp, cât mai multe lame şi săpun… “În vreme de război, mulţi trebuie raşi! Pentru asta îţi trebuie lame, nepoate! Atunci o să le găseşti mai greu!” Aha, m-am prins! Dar, pentru ce-mi trebuie săpunul? Mi-a răspuns : “Dacă pierzi războiul! Îţi trebuie pentru frânghie!”
(…)
Cele spuse sunt și pentru cei care se cred Buricul Pământului
(…)
Uf! Câtă dreptate are! Ce înseamnă, domnule, să ai experienţă şi şcoala vieţii! Eu nu învăţasem la şcoală despre crize. Bunicul ştie… Criza te pregăteşte cel mai bine pentru război. Şi pentru după…
(…)
Aha!
(…)
Mi-am folosit funcţia simbolică a psihicului pentru a realiza schimbări semnificative în planul relaţiilor cu ceilalţi, al stilului de viaţă, al sănătăţii şial propriei personalităţi, am accesat niveluri profunde ale minţii pentru a activa resurse inconştiente importante necesare schimbării şi mi-am utilizat eficient imaginaţia şi vizualizarea creativă pentru a atrage rezultatele dorite, apoi mi-am folosit intuiţia şi creativitatea, pentru a afla foarte multe lucruri interesante despre oameni, folosindu-mă de presupoziţiile şi conceptele fundamentale ale psihologiei alternative, pilonii de bază ai Artei Transformării şi am constatat, pentru totdeauna, că am intrat în căcăcioasele meandre ale concretului şi ale sinergiei faptelor și că… lumea-i cam nebună. În orice caz, e bolnavă rău!
(…)
De boli ciudate…
(…)
O boală croniciza(n)tă a cuprins societatea. Pupincurismul. Semne premergătoare: lipsa sau renunţarea la valorile morale, la onoare. Manifestarea se observă prin utilizarea exagerată a dosului limbii (unde epiderma e mai fină!) pentru gâdilarea hemoroizilor şefilor… Efectul se manifestă prin umflarea limbii (de la cuvintele linguşitoare!) şi prin mişcări de dute-vino pe la un dos sau altul. Activitatea are aspect dinamic şi molipsitor… (…) Practicarea îndelungată crează dependenţă şi capătă valenţe estetice… De aici încolo, începe pupatul în fund cu pasiune! Adesea, pe gratis, fenomenul continuă ca în sindromul lui Pavlov, cel care a continuat să-i ducă mâncare lătrătorului şi după moartea acestuia. (…) În cazul imposibilitătii de manifestare, pupincuristul devine un deprimat. Prin estimarea numărului, se poate spune că avem deja o populaţie pupincuristo-psihopată… Beneficiarii pupatului vor deveni paranoici și războinici… Pentru început, niște sado-masochiști… Pe scurt: politicieni!
(…)
Politicienii ţării.
(…)
Aceste potăi, cu pretenţii de intelectuali, ne-au nenorocit… S-au numit „de stânga”, „de dreapta”, ”de centru” sau „socialişti”, ”ţaranişti”,”naţionalişti”, „comunişti” etc. Cu toţii sunt nişte „işti”. Fripturişti!În sânge…
(…)
Norocul lor, iniţial, a fost mulţimea neinformată. Nenorocul lor, final, va fi mulţimea înfometată! Le doresc un somn profund și… sănătos. Un somn sănătos prelungeşte viaţa, reducând ziua de lucru!
(…)
Dar…
(…)
– Ce-ar fi Țara, fără politicieni?
– O grădină zoologică… fără maimuţe!
(…)
Iar poltica…
(…)
Politica este busola care ne arată, cu amândouă acele, când estul, când vestul… Au ceva comun politica şi busola: câmpul! La busolă îl avem pe cel magnetic, la politică pe cel ideatic. Şi ar mai avea ceva comun: ideea fixă! Busola are o idee fixă: nordul! Politica are și ea una fixă: convergenţa blestem-binecuvântare!
(…)
Așa că…
(…)
Schimb o exprimare… O vorbă celebră ne spune că două lucruri sunt, peste tot, pe Pământ: hidrogenul şi politicienii… Cu hidrogenul construim bomba, cu ceilalţi… bubuitura!
(…)
Te mai miri, de ce mă exprim atât de… sângeriu?
(…)
Îmi fierbe mintea mea cea slabă şi învie / Un roi de gânduri negru, greu…” (Puşkin) “Dark, dark my light, and darker my desire”. (Theodore Roethke)
(…)
E clar! Lumea-i foarte nebună. Sau eu mi-s foarte nebun…
(…)
Zic unii că-i chimie. Eu zic că-i spirit… Mă gândesc să-mi cumpăr nişte şoareci care scot triluri de privighetoare…
***
Toți ”câmpii” bătuți mai sus mi-au fost argumente în teza mea de doctorat cu privire la unele relații financiare internaționale… N-am vrut să fie un plagiat. M-ai ales că un capitol se referă la ”riscul de țară”…
(…)
Teza este o analiză concret-lucidă.
(…)
Rezumatul tezei.
(…)
America și Rusia au probleme financiare. America și Rusia tot timpul a avut nevoie de bani. America și Rusia fără bani, nu sunt America și Rusia…
Somalia moare de foame. Somalia tot timpul a murit de foame. Somalia nu este Somalia, dacă nu moare de foame…
Dacă Somalia cedează Americii și Rusiei bruma ei de rezerve financiare (!), poate ajuta America și Rusia. Somalia oricum moare de foame. Ce dacă mor oameni de foame în Somalia! Se nasc destui în America și Rusia! Dacă s-ar întâmpla, ca din greșeală, America și Rusia să ajute Somalia, ar fi o tragedie… Ar flămânzi America și Rusia, în timp ce Somalia nu ar şti ce să facă cu banii! Bisericile Lumii trebuie să se roage (dacă nu cumva au şi făcut-o!) ca să nu devină Somalia putere financiară… Vor fi obligate să plângă zilnic de mila Americii și a Rusiei. De mila Somaliei, nu sunt obişnuite!

Saluto qui vadunt ad mortem! Vivat America et Rusia! / Îi salut pe cei care merg la moarte! Trăiască America și Rusia!
(…)
Gata. Cele spuse sunt pentru cei care se cred Buricul Pământului
***
Concluzie.
Oh, Somalia, my love,
Oh, Somali, lyubov’ moya,
Oh, Somalie, mon amour!

(…)
Să-ţi spun, cum suntem noi? Suntem pe culmea tuturor celor bune şi celor rele care plutesc în energiile noastre. Facem războaie sau naștem naţiuni… Împarțim umanitate sau ură… Predicăm morala, practicăm ipocrizia. Prea des ne credem Buricul Pământului.
(…)
Deci…
(…)
Roagă-te cum poți, ca să ajungi să te rogi cum trebuie!” (Arsenie Boca)
***