Mic tratat despre Pitagora

(…)

Motto: Amintirea este singurul Rai de unde nu putem fi izgoniți.”                    - Johann Paul Friedrich Richter

 

(***)[1]

 

Cu ani în urmă, unul dintre profesori mi-a explicat că ”facultate” vine de la ”facultativ” și că frecvența la cursuri rămâne la voia mea… Atunci, i-am spus: ˂˂M-ați ”luminat”, domnule profesor, prin similitudine (tocmai ne predase un curs despre similitudine…), ”viața” vine de la ”viețaș”! E similară și ”chestia” cu frecvența!˃˃ Am observat perplexitatea și am găsit de cuviință să argumentez: ”Vedeți,  Wilhelm Messerschmitt[2], folosind ”similitudinea”[3], a construit avionul cu care prietenul său Rudolf Hess[4] a zburat în Scoția… Apoi, puțin mai târziu, Hess a devenit ”viețaș” la Spandau…”

 Cu un zâmbet straniu, profesorul mi-a spus că nu se poate glumi cu ”similitudinea”, când ne referim la oameni… ”Pentru că, mi-a spus profesorul, asemenea lui Hristos, oamenii își duc singuri crucea!”

Atunci, nu știu ce m-a apucat, i-am spus că aceasta nu-i similitudine… ”De ce, nu?” m-a întrebat profesorul. ”Nu pot să aplic teorema lui Thales crucii mele și Crucii lui Hristos!

(…)

O perioadă lungă, am avut o cruce greu de dus, cruce pe care mi-a pus-o-n spate profesorul și materia lui…

(…)

Cu un an mai înainte de ”chestiunea” cu similitudinea,  pățisem ceva… Împreună cu un prieten l-am vizitat pe „filosoful de la Păltiniş“… Bătrânul filosof, deși ne-a cinstit cu un ceai, se pare că nu i-au prea plăcut anumite… scuze. Mă scuzasem că nu știu greaca veche… Mi-a replicat, cam cu dispreț (așa am crezut…): ”Greaca veche este pentru filosofi, nu pentru ingineri!”  Brusc, am înțeles că Pitagora a fost filosof, nu inginer!

(…)

N-am ajuns la performanța lui Strouhal[5] în înțelegerea similitudinii, dar am  identificat un alt fel de similitudine la oamenii ”cu carte”: nu au simțul umorului! Prea des, sunt ”caustici”…

(…)

Totuși, dacă n-a fost lipsă de umor? Poate că ”oamenii cu carte” au vrut să-mi sugereze ceva… Hm! Posibil… Peste ani am ”ținut”, la rândul meu, cursuri de similitudine… Chiar și din greaca veche mai știu câte ceva… Ca să vezi! Doar că mi-am schimbat părerea despre Pitagora: a fost mai mult inginer decât filosof!

(…)

Ce-ar fi, dacă aș face un sondaj online? Ce-ar fi, să cer părerea mulțimii, prin întrebarea: ” Cine credeți că a fost Pitagora ?”

Cred că intuiesc și răspunsul:

Pitagora a fost fundaș central la A. C. Milan, coleg cu Franco Baresi, Paolo Maldini, Mauro Tassotti și cu celebrul Alessandro Costacurta, căsătorit cu modelul și fosta Miss Italia, Martina Colombari…”

(…)

Măi, să fie! Uite, causticul poate coabita și cu umorul….

(***)

[1] M.Mraconia – ”Amintiri din vârful văii” (fragment)
[2] Wilhelm Messerschmitt (1898  –  1978), inginer german care a proiectat și a produs avioane pentru cel de-al III-lea Reich. A fost prietenul lui Rudolf Hess și al lui Hermann Göring.
[3] Aplicarea teoriei similitudinii se bazează pe o lege fundamentală enunțată de Newton: ”fenomenele similare au criteriile de similitudine identice”. Cum Scoția ocupă treimea nordică a Insulei Marea Britanie, Messerschmitt a creat -în laborator- condițiile meteospecifice Mării Nordului și ale Regatului Unit, pentru a construi -în principal- un motor care să aibă  combustibil suficient pentru a parcurge o asemenea distanță . De asemenea, un astfel de avion trebuia să aibă și capacitățile tehnice speciale - la acea epocă- pentru sistemul de comunicații radio…
[4] Rudolf Hess  (1894 – 1987) la 10 mai 1941, cu puțin timp înainte de-a izbucni războiul cu Uniunea Sovietică, a zburat singur spre Scoția pentru de a negocia pacea cu Regatul Unit, dar a fost arestat. La procesul de la Nürnberg  a fost condamnat la închisoare pe viață. A fost închis la Spandau (Berlin), unde a murit în 1987.
[5]Deoarece, în tehnică, cele mai multe mişcări nepermanente ale fluidelor sunt mişcări periodice, criteriul lui Strouhal este considerat- de obicei- drept criteriul de similitudine al mişcărilor periodice ale fluidelor.