Mic tratat despre mașini

***
Omul este o rețea de rețele de… socializare. Paradoxal, adesea este o rețea închisă (este ființa socială care a început să nu… socializeze!).
(…)
Ficatul are rețeaua lui, rinichii au rețeaua lor, inima are rețeaua ei, creierul are rețeaua lui… Fiecare organ/rețea are și o frecvență proprie (militarii știu…)…
(…)
Fiecare rețea este o rețea de… socializare. Sunt intrări-ieșiri și, ceea ce este interesant, feedback. Sunt ingredientele principale ale… comunicării. Cum și ce comunică este cam greu de explicat în câteva cuvinte. Totuși, aceste rețele sunt închise în rețeaua-rețelelor numită OM. Omul este rețeaua-rețelelor, nu internetul!
(…)
Fiecare organ/rețea poate fi asimilată unei mașini Turing care calculează o funcție parțială calculabilă… Astfel, omul este o mașină Turing universală, o mașină Turing completă. El poate calcula orice funcție recursivă, poate decide orice limbaj recursiv și poate accepta/crea orice limbaj recursiv enumerabil, folosind logica…
(…)
Poate, dar o face?
(…)
Spre deosebire de mașinile de calcul, omul, de multe ori, nu o face… Așa se poate explica, din punct de vedere matematic, singurătatea… Și, în afară de logică, omul are și ceva în plus…
(…)
Dar, explicația matematică nu oferă și suficiente date pentru deschiderea rețelei… Nu există un model matematic de „rezolvare” a singurătății. Prin nerezolvarea singurătății, mașinile nu pot fi oameni.
(…)
Știi de ce?
(…)
Niciodată o mașină (convingere fermă / fixă) nu va accepta ca din non-fiind să se nască ceva, adăugându-i-se… Mașina are două alternative: ”este” sau ”nu este”… Singurătatea o simți. Ea ”este” și ”nu este” în același timp!
(…)
Scriind la mașina pe care am programat-o să-mi rezolve problema singurătății, acesteia i se plimbă pe display un semnal asemănător caracteristicilor ECG ale extrasistolelor ventriculare, unde segmentul ST și unda T ale extrasistolelor ventriculare sunt orientate în sens opus deflexiunii majorității complexelor QRS… Trebuie s-o opresc. De altfel, o mașină mi-ar descrie singurătatea într-un limbaj asemănător descrierii semnalului de pe display… O opresc!
***
Concluzie.
Singurătatea este un ”rafinament” al sufletului. Deocamdată, sufletul nu este materie primă pentru mașini… Singurătatea, ca și iubirea, nu obligă.
***
Întrebare.
Se spune că, dacă toate lucrările ar fi fum, noi le-am cunoaște cu nările. Atunci, dacă toți am fi singuri, cum ne-am cunoaște?