Mic tratat despre legea personală

Puțini oameni (circa 1%) deţin aproape întreaga avere mondială (circa 96%). Au avut gândurile atât de ocupate ca să strângă averi, încât le-au strâns… Conştient sau inconştient, au descoperit legea atracţiei în mişcare.

(…)

Aceeași proporție (1%), sunt credincioşii adevăraţi ai religiilor lor. Ceilalţi se prefac că sunt credincioşi adevăraţi. Credincioşii adevăraţi au descoperit, conştient sau inconştient, legea atracţiei spirituale.

(…)

Pentru ca ambele majorităţi să ajungă la “eudaimonia” (fericire), trebuie să respecte legea necesităţii gândirii libere.

(…)

Gândeşte că există şi ceea ce crezi că nu există. Gândeşte că poţi fi, dacă vrei, bogat, sărac, credincios şi… Gândeşte să faci ce-ţi place, dar gândeşte-te că poţi să faci şi rău. Gândeşte-te şi la libertatea altora. Gândeşte că eşti liber printre oameni. Libertatea este fericirea. Este civilizație. Important este să vezi libertatea ca necesitate de înțelegere… În caz contrar, ar putea fi o nenorocire, pentru că nu răspunzi… Unele excese o pot face odioasă, dar nimic nu-i micșorează măreția și frumusețea. Libertatea omului este o chemare… Chemarea este Lege personală . Du-te! Nu-l considera pe Dumnezeu inchizitor de libertăți… El te lasă să-ți revii… Nu te supăra, nici când ți-o ia! Știi de ce…

(…)

Gândim? Nu știu! A gândi este Legea Personală în care Raţiunea e atinsă de o anumită Dorinţă. Adesea, este o Lege dură, din categoria legilor de genul „dura lex, sed lex”…. Iar ”omul bun trebuie să se supună legilor dure și, uneori, rele, ca să nu permită omului rău să violeze legile bune (Socrate)” …

(…)

Privind un copac, m-am întrebat cum a crescut el fără să-i spună cineva ”te iubesc”? Copacii cresc și fără iubirea oamenilor. Le este suficientă iubirea lui Dumnezeu… Copacii au certitudini. Oamenii vor… Aceste ființe triste au… umor. Zâmbesc înecați în beţia relativităţii a tot ce este omenesc și-n plăcerea stranie născută din certitudinea că nu există certitudine… Cred că nu-i cert că foșnetul frunzelor asigură copacilor muzica necesară pentru o respirație holotropică[1]… Copacii știu că muzica lui Dumnezeu este un foșnet pentru tot. Eu cred că toți copacii gândesc. Oamenii? Nu chiar toți, pentru că mulți au ”orgoliul periferiei care se vrea centru[2]”. Nu chiar toți au… o Lege personală. Oricum, ”orice lege naturală este Legea lui Dumnezeu (Newton)”.

_________________________________________________________

[1] un mijloc de investigare a conștiinței, în ansamblu
[2] J. W. Goethe- ”Maxime și reflecții”- Ed. Univers(1972)