Mic tratat despre istorie

***
Zilnic sunt sfătuit: ”Fii responsabil!” Mda… Înțeleg să fiu responsabil față de Dumnezeu și față de conștiință… Pentru ce altceva să mă consider responsabil? ”În fața istoriei!” Așa mi se sugerează… Ei, nu! Categoric, nu! Istoria este o… supă.
(…)
Istoria este ceea ce se rescrie. O supă reîncălzită a vieţii. Mă refer la istoria-istorie, nu la istoria diverselor științe…
(…)
Istoria-i un fel de teorie a vieții cu practică în ferocitate… Istoria ne însoţeşte. Este umbra care muşcă din om. Şi pe om nu-l doare, căci, dacă l-ar durea, ar fugi… De ce, oare, omul nu fuge de nenorociri? Nu este suficient de nenorocit? Toată istoria lumii este falsificată… Istoria servește intereselor unor tembeli… Nu e un efort mare, ca să te exprimi -rațional- așa… Istoria s-a ascuns în arhive, în pământ, în biserici, în… peste tot! Istoria este un criminal. Istoria este armă. Și… ”Inter arma silent leges…”[1] Istoria a fost făcută așa.

(…)

”Avem nevoie de istorie!” Ni se repetă obsesiv. Cică, fără istorie nu avem rădăcini… Cu acest tip de istorii, popoarele n-au rădăcini! Istoria face contrariul: distruge rădăcini! Știți, de ce ne paște Apocalipsa? Răspunsul nu e teologic, e logic: istoria pe care au scris-o oamenii trebuie ștearsă și făcută o alta! Normală! Răspunsul nu poate fi teologic, cât timp marile biserici ale lumii cunosc o altă istorie și nu ne-o spun… Ni se aplică teoria: omenirea nu e pregătită pentru adevăr! Dar, pentru ce e pregătită? E clar: e pregătită pentru minciună! Istoria este istoria minciunii.

(…)

Trebuie știut un lucru: unde domnește adevărul, armele n-au ce căuta! Și, cum adevărul nu domnește…

(…)

Așa că, orele de istorie (acest ”fel” de istorie!) ar trebui scoase din programele școlare… Se pot suplimenta, astfel, orele de sport, de muzică etc. Copii nu trebuie să învețe, zilnic, că sunt neam de războinici! Ei trebuie să fie crescuți liberi – sub domnia adevărului– adevărul fiind sufletul libertății…

(…)

Istoria este cel mai mare manipulator colectiv. E atât de mare, încât, mulți cred că fără istorie nu triumfă nicio idee… Confundă istoria cu apostolii!„Istoria este o minciună pe care nimeni nu o contestă.” (Napoleon Bonaparte)

(…)
Repet.
Oamenii trebuie să învețe adevărul, nu istoria lui. Adevărul nu are istorie, el… este. Nu-i greu de observat că, în timp, ”oamenii înțelepți au fost conduși de… nebuni”[2]. Și că ”noi oamenii nu ne conducem singuri: asupra noastră li s-a dat putere unor spirite rele, ca să-și satisfacă plăcerea de a ne distruge”[3]. Și cum istoria o fac conducătorii…

______________________________________________________

[1] ”În timpul războiului, legile sunt mute..” (lat.)
[2]”Wiser men have been led by fools”(Scott, Wav., 9)
[3] ”Wir Menschen führen uns nicht selbst: bösen Geistern ist Macht über uns gelassen, dass sie ihren Mutwillen an unserm Verderben üben.”(Goethe, Götz von Berlichingen, act. 5)