Mic tratat despre reacții

Comunicarea este o reacție care poate fi: o reacţie de iubire, o reacţie de ură, o reacţie de disperare, o reacție de durere, o reacţie de pocăinţă etc. Când se comunică cu toate reacţiile deodată, nu-i altceva decât nebunie… Nebunia e începutul comunicării ”fără motiv”. Dar, ar putea fi și o bucurie…
(…)
Deplasarea giratorie de la rău spre bine, cu trecere prin nimicul cotidian, poate fi o bucurie: spre pacea finală! Fiecare război are pacea lui! Este “vergangenheitsbewältigung” (“împăcarea cu trecutul“)… Se “întâmplă” finalul negocierii dintre trecut şi viitor pentru o prezentă “halcă” de fericire: totul este speranţă! Sau, cum spunea Cioran: “nebunia este introducerea speranţei în logică!”
(…)
Adesea, încerc o împăcare cu trecutul. Sper să reușeșc o pace… Pentru început trebuie să demonstrez ”teorema lui Mizner”[1]: ”Nebunia este considerată un motiv suficient pentru divorț, dar în același timp este calea cea mai scurtă spre căsătorie”.
Demonstrație. Avem următoarea schemă:
__________________________________________________________
/ intrare: CĂSĂTORIE/ ≤≤≤ ├… =NEBUNIE= … ┤≥≥≥ / ieșire: DIVORȚ /
________________________________________________________________
(…)
Să definim, pe rând…
(…)
”CĂSĂTORIA” este definită de Socrate: ”Căsătoria este o instituţie care te apără cu străşnicie, zi de zi, de orice bucurie.”
Pentru ”DIVORȚ” avem definiția unui expert în domeniu, doamna Elizabeth (Liz) Taylor: ”Divorţul e o boală contagioasă ale cărei simptome apar din prima zi de căsătorie”.
Uitându-ne cu atenție asupra schemei, aplicăm acesteia constatarea lui Einstein:
NEBUNIE: ”Să faci același lucru zi de zi, așteptându-te ca rezultatul să fie diferit.”
Ceea ce era de… demonstrat/așteptat.
(…)
Observația nr. 1:
Dacă ” /intrare: CĂSĂTORIE/ = EMIȚĂTOR”, ” ≤≤≤ ├… =NEBUNIE= … ┤≥≥≥ = CANAL DE COMUNICARE și ”/ ieșire: DIVORȚ / = RECEPTOR ” , schema de mai sus este ”Schema generală a procesului de comunicare”, adică:

Observația nr. 2: Omul este ființa socială, parte a procesului de comunicare, generatoare de mesaje și… zgomote.
Observația nr. 3: Omul poate comunica și ”fără motiv”.
Observația nr. 4: Dacă ” /intrare: CĂSĂTORIE/ = TRECUT”, ” ≤≤≤ ├… =NEBUNIE= … ┤≥≥≥ = FERICIRE ” și ” /ieșire: DIVORȚ / = VIITOR ” , schema de mai sus demonstrează că ”TOTUL ESTE SPERANȚĂ” prin “vergangenheitsbewältigung” (“împăcarea cu trecutul“).
(…)
Vezi, se poate introduce speranța în logică! 🙂
(…)
Vergangenheitsbewältigung?/Împăcarea cu trecutul? Termen pentru naziști… Cam așa… (Es ist peinlich, also sieh es als Zeichen meines Vertrauens, dass ich dir das mitteile… /It’s embarrassing, so you should take it as a sign of trust that I would tell you that… /E cam rușinos, așa că tre’ s-o iei ca pe un semn de încredere, că-ți am zis.)
____________________________________________________________
[1] Wilson Mizner – dramaturg american (1876 -1933)