Mic tratat de concepție filosofico-sistemică în logică inginerească

***

Student când fusei, mă hotărâi să-l vizitez pe bătrânul filosof la Păltiniș. Ajunsei acolo… Îl găsi urcând scările c-un braț de lemne… ”Vremea!” îmi zise și făcu cu ochiul spre umărul stâng, sugerându-mi propria-i persoană… Ajunserăm în ”odaia de filosof”. Simplă ș-atât… Tip OJT! Intrai în vorbă și-mi cerui scuze că nu știu greaca veche… ”Nu-i nimic!” îmi zise, ”greaca veche e pentru filosofi, inginerilor li se recomandă ceaiul cu rom!” (…) ”Are umor bătrânul!” gândi eu… Nici nu-i spusesem unde mi-s student… Hm! Îmi răzgândi gândirea… bătrânul pusese ibricul pe plită și, după zece minute, în fața mea se afla o ceașcă de ceai… cu rom. Aș fi preferat o ”marghilomană”[1], dar mă apucă teama că bătrânul o să-mi spună că ”marghilomana” e pentru boierii care știu turca… La naiba! Turca, chiar n-o știam!
(…)
Na! Din același motiv, nu pot să beau nici cafea arăbească… Cel mai bine ar fi, să-mi recomand o ceașcă cu licoare (de zece ani) din pomnițar. Licoarea mă va face ”să transvazez” o concepție filozofico-sistemică în logică inginerească, permițându-mi să traduc (și să-nțeleg!) din limba chineză expresia: ”Nu căuta răspunsuri imposibile, mai bine schimbă întrebările!”[2]
(…)
Mai târziu, am aflat că puținii oameni care-i treceau pragul aveau la ei un carnețel și ceva de scris…
(…)
Mult mai târziu, un prieten mi-a spus: ”La ingineri este aproape imposibil ca să găsești un creion, în schimb e mare probabilitatea ca să găsești un tirbușon!”
(…)
Deci bătrânul filosof era ”mai tare” la teoria probabilităților decât un inginer…
(…)
N-am știut, atunci, cât de greu se poate desena fără creion și în echilibru… indiferent. I-aș fi spus, printre sughițuri, vorbele lui Plutarh: ”Lucrurile cele mai bune sunt și cele mai dificile”. Poate c-aș fi evitat să-l citez pe Plutarh… N-aș fi vrut să-mi reamintească că acesta a fost unul din principalii reprezentanți ai aticismului în literatura greacă… Și că dialectul atic e tot pentru filosofi… I-aș fi spus, convins că nu auzise de el, că vorbele sunt ale lui… Edson Arantes do Nascimento – Pelé.
(…)
Dar…
(…)
Cunoscându-l, în timp, pe bătrânul filosof nu m-aș fi mirat, ca între două înghițituri de ceai, să-mi șoptească: ”În total, Pelé zis și ”Pérola Negra” a marcat 1281 de goluri în 1363 de meciuri! Nu te întrista, eu am terminat… matematica!”
***
De spus.
Nu vreau să mă dau rendeș față de ingineri… Sunt mari filosofi care susțin că ”limba este la fel de veche ca și conștiința.” Așa că, limbile vechi sunt, totuși, apanajul inginerilor… Doar n-o să credem că prima roată și prima praștie le-au inventat filosofii… Și primul tirbușon are aceeași poveste… Doar creionul este… un consens. Nu?
______________________________________________________________________________

[1] ”Marghilomana“ este cafea turcească, fiartă cu rom sau coniac
[2] Confucius (“不要看答案是不可能的問題,更好的變化”/“Bùyào kàn dá’àn shì bù kěnéng de wèntí, gèng hǎo de biànhuà!”)