Mic tratat despre un complex

Nu toate nașterile aduc fericire. Mama n-a apucat să mă vadă cum cresc… Dar, mi-am transformat necazul în avantaj, niciodată n-am avut complexul lui Oedip[1]! M-am aflat printre cei care nu l-au înțeles pe Freud. Deși, am citit și-am recitit „Zur Psychologie des Sexuallebens”…   Am considerat că domnul Freud a vrut să mă insulte… Scria că, a avea complexul despre care vorbesc e ceva normal, dacă nu-l oprești din evoluție… Adică, domnule Freud, eu care nu l-am avut, am fost/sunt anormal? De ciudă, mi-am pus în cap să-l distrug pe Freud… Cu argumente!

(…)

Da! După studii aprofundate de genetică, după analize complexe de ADN, am reușit să demonstrez că Oedip n-a fost tatăl fratelui său mai mic.

(…)

Na! I-am ”tras-o” lui Freud! Ce-am făcut?! Ei! Despre activitatea asta o să scriu mai târziu… Deși, e un moment prielnic….

(…)

Oricum, Freud s-a înșelat considerându-l pe Oedip un mare antreprenor, chiar dacă acesta și-a construit… Complex. Cred că l-a derutat abilitatea lui Oedip în a-și alege nișa… Nici pe femei nu le-a perceput ca George Meredith[2]: ”Suntem născuţi ca să fim conduşi, iar femeile sunt născute pentru a conduce.”

(…)

Domnul Freud, dacă ar trăi astăzi, și-ar da seama că lipsa de umor e un adevărat… Complex. Și că ar avea legătură cu perioada copilăriei…

(…)

Interviu cu domnul Freud, astăzi:

***

Întrebare: – De ce a traversat puiul, singur, autostrada?

Freud: – Faptul că te preocupă, de ce puiul a traversat singur autostrada, scoate în evidență nesiguranța ta sexuală: ai ”Oedip avicol”!

***

__________________________________________________________

[1]Complexul lui Oedip” se consideră a fi un ansamblu tipic de dorințe amoroase și ostile, apărări, fantasme și angoase pe care copilul le trăiește în legatură cu părintii săi, structurate sub forma unui scenariu care, în perspectiva teoriei freudiene, ia forma unor sentimente de iubire având o nuanță sexuală față de părintele de sex opus, însotite de  sentimente ostile și rivalitate  trăite față de părintelui de același sex.
[2] Scriitor  englez  (1828 - 1909) pe care  Oscar Wilde îl numea „un copil al realismului“.